Premie dakisolatie 2023 in België

Het isoleren van je dak in 2023 kan een grote investering zijn, maar gelukkig zijn er in België verschillende premies beschikbaar om deze kosten te verlichten. Volgens recente gegevens kan een goede dakisolatie je jaarlijkse energierekening met wel 30% verminderen.

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten dakisolatiepremies die beschikbaar zijn in 2023, de voorwaarden, bedragen en hoe je deze kunt aanvragen. Lees verder om te leren hoe je kunt profiteren van deze financiële steun en zo je investering sneller terugverdient!

Samenvatting

 • In België zijn er verschillende dakisolatiepremies beschikbaar in 2023, zoals de Mijn VerbouwPremie, Totaalrenovatiebonus, EPC-labelpremie, verlaagd btw-tarieflokale premies voor dakrenovatie en premie asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen.
 • Deze premies kunnen helpen om de kosten van dakisolatie te verlichten en energie te besparen.
 • Om in aanmerking te komen voor deze premies, moet je voldoen aan specifieke voorwaarden en de juiste stappen volgen bij het aanvragen.
 • Het is belangrijk om op tijd de premies aan te vragen en alle vereiste documenten te verzamelen.

Overzicht van de beschikbare dakisolatiepremies in 2023

Er zijn verschillende dakisolatiepremies beschikbaar in 2023, waaronder de Mijn VerbouwPremie, Totaalrenovatiebonus, EPC-labelpremie, verlaagd btw-tarief, lokale premies voor dakrenovatie en premie asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen.

Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie is een premie voor mensen die hun huis willen verbeteren. Je krijgt geld terug als je jouw dak, muren of vloer isoleert. Het Vlaams Gewest geeft deze premie. Je moet aan bepaalde regels voldoen om de premie te krijgen.

Zo moet je bijvoorbeeld een netbeheerder hebben en moet het isolatiemateriaal goed zijn. Ook moet je niet te veel verdienen. Deze premie kan je helpen om jouw huis beter te maken en energie te besparen.

Totaalrenovatiebonus

De Totaalrenovatiebonus is een premie die beschikbaar is voor mensen die meerdere energiebesparende renovaties uitvoeren aan hun woning. Als je verschillende renovaties combineert, zoals dakisolatie, muurisolatie en het plaatsen van hoogrendementsglas, kom je in aanmerking voor deze bonus.

Hoe meer renovaties je combineert, hoe hoger het bedrag dat je kunt ontvangen. Dit kan oplopen tot wel 4.750 euro. Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je wel een erkende aannemer inschakelen en moet de eindfactuur van de werken binnen een periode van 5 jaar betaald zijn.

Het is dus een interessante optie voor mensen die van plan zijn meerdere isolatiewerken uit te voeren om energie te besparen en hun woning duurzamer te maken.

EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie is een premie die beschikbaar is voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van je dak. Met deze premie kun je de kosten van dakisolatie verminderen. Het exacte bedrag van de premie hangt af van het EPC-label dat je krijgt na het uitvoeren van de dakisolatiewerken.

Hoe hoger het label, hoe hoger de premie. Om in aanmerking te komen voor deze premie, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden die zijn vastgesteld door de Vlaamse overheid. Het aanvragen van de EPC-labelpremie kan via de website van Fluvius, de netbeheerder.

Verlaagd btw-tarief

Als je dakisolatie laat plaatsen, kom je mogelijk in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. In plaats van 21%, betaal je dan slechts 6% btw op de arbeidskosten. Dit kan een aanzienlijk verschil maken in de totale kosten van de isolatiewerken.

Het verlaagde btw-tarief geldt zowel voor particulieren als bedrijven. Het is belangrijk om te weten dat dit tarief alleen van toepassing is op de arbeidskosten en niet op het materiaal.

Zorg ervoor dat je de facturen en bonnen goed bewaart, zodat je kunt aantonen dat je recht hebt op het verlaagde tarief.

Lokale premies voor dakrenovatie

Lokale premies zijn beschikbaar voor dakrenovatie in België. Deze premies worden aangeboden door lokale overheden en kunnen een extra financiële steun zijn bij het verbeteren van uw dakisolatie.

Afhankelijk van waar u woont, kunnen de premiebedragen variëren. Het is belangrijk om de specifieke voorwaarden en aanvraagprocedures van uw gemeente of stad te controleren om te zien of u in aanmerking komt voor deze lokale premies.

Ze kunnen u helpen om de totale kosten van uw dakrenovatieproject te verlagen en uw energie-efficiëntie te verbeteren.

Premie asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen

Als je van plan bent om zonnepanelen te installeren en er is ook asbest aanwezig op je dak, dan kan je mogelijk in aanmerking komen voor de premie asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen.

Deze premie is een extra subsidie bovenop de andere dakisolatiepremies. Het doel van deze premie is om zowel de asbestverwijdering als de installatie van zonnepanelen te stimuleren.

Het is belangrijk om te weten dat het verwijderen van asbest een specialistisch werk is en dat het alleen mag worden uitgevoerd door erkende asbestverwijderaars. Door gebruik te maken van deze premie kan je niet alleen je huis veiliger maken door het verwijderen van asbest, maar ook profiteren van de voordelen van zonne-energie.

Voorwaarden en bedragen van de dakisolatiepremies

Voorwaarden voor de premie asbestverwijdering zijn onder meer het combineren van de asbestverwijdering met de installatie van zonnepanelen op het dak.

Inkomensgrenzen voor de Mijn VerbouwPremie

Voor de Mijn VerbouwPremie, een dakisolatiepremie in België, zijn er inkomensgrenzen waar je aan moet voldoen. Deze premie is bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Als je alleen woont, mag je maximaal €29.600 per jaar verdienen.

Voor een gezin van twee personen is dit €44.400 per jaar. Voor elk extra gezinslid komt daar nog €4.800 per jaar bij. Het inkomen van het jaar waarin je de premie aanvraagt, wordt gebruikt om te bepalen of je in aanmerking komt.

Voorwaarden voor de Totaalrenovatiebonus

Wil je in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus in 2023, dan zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je moet minstens 3 energiebesparende investeringen doen binnen een periode van 5 jaar.

Deze investeringen moeten uitgevoerd worden door een aannemer en kunnen bijvoorbeeld isolatiewerken, het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van ramen omvatten. Daarnaast moet je woning na de renovatie voldoen aan bepaalde energieprestatie eisen.

Het exacte bedrag van de Totaalrenovatiebonus is afhankelijk van het aantal uitgevoerde maatregelen en de energiebesparing die deze opleveren. Het is dus belangrijk om goed te informeren naar de specifieke voorwaarden en bedragen voor de Totaalrenovatiebonus.

Bedrag van de EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie is een financiële stimulans die beschikbaar is voor huiseigenaren in België om hun woning energiezuiniger te maken. Het bedrag van de EPC-labelpremie varieert afhankelijk van het behaalde energielabel na de renovatie.

Als uw woning een energielabel F of G heeft voor de renovatie, kunt u aanspraak maken op een premie van 5.000 euro. Voor een energielabel D ontvangt u een premie van 3.750 euro en voor een energielabel C is de premie 2.500 euro.

Het bedrag van de EPC-labelpremie kan u helpen de kosten van het isoleren van uw dak te verlagen en tegelijkertijd bij te dragen aan een energie-efficiëntere woning.

Voorwaarden voor het verlaagd btw-tarief

Om in aanmerking te komen voor het verlaagd btw-tarief voor dakisolatie, zijn er enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Allereerst moet de woning ouder zijn dan 10 jaar. Daarnaast moet de isolatie uitgevoerd worden door een erkende aannemer.

Het verlaagd btw-tarief geldt alleen voor de arbeidskosten en niet voor de materialen. Verder moet de woning hoofdzakelijk gebruikt worden als privéwoning en moet de isolatie voldoen aan specifieke technische vereisten.

Het is belangrijk om na te gaan of je in aanmerking komt voor dit tarief voordat je de isolatiewerken laat uitvoeren.

Lokale premies voor dakrenovatie

Er zijn ook lokale premies beschikbaar voor dakrenovatie in België. Verschillende steden, gemeenten en provincies bieden financiële ondersteuning aan voor het isoleren van daken.

Deze premies kunnen variëren qua bedrag en voorwaarden, afhankelijk van de specifieke regio. Het is dus belangrijk om te informeren bij je lokale overheid om te ontdekken welke premies er beschikbaar zijn in jouw omgeving.

Door gebruik te maken van deze lokale premies kun je de kosten van je dakrenovatie verder verlagen.

Voorwaarden voor de premie asbestverwijdering

Om in aanmerking te komen voor de premie asbestverwijdering, zijn er bepaalde voorwaarden waar u aan moet voldoen. Ten eerste moet het asbesthoudend materiaal zich bevinden op uw eigen woning, bijgebouw of ander vastgoed.

Daarnaast moet de verwijdering van het asbest worden uitgevoerd door een erkend aannemer. Ten slotte moet u de premie binnen de gestelde termijn aanvragen en alle nodige documenten kunnen overleggen, zoals foto’s van het asbesthoudend materiaal en het attest van de erkende aannemer.

Zorg ervoor dat u voldoet aan deze voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie asbestverwijdering.

Aanvraagprocedure voor dakisolatiepremies

Zoek uit hoe je kunt profiteren van de verschillende dakisolatiepremies in België en vraag deze gemakkelijk aan!

Aanvragen van de Mijn VerbouwPremie

Je kunt de Mijn VerbouwPremie aanvragen door de volgende stappen te volgen:

 1. Controleer of je in aanmerking komt voor de premie.
 2. Verzamel alle benodigde documenten, zoals facturen en bewijs van betaling.
 3. Ga naar de website van de netbeheerder om het aanvraagformulier in te vullen.
 4. Voeg de vereiste documenten toe aan je aanvraag.
 5. Verstuur je aanvraag online of per post naar de netbeheerder.
 6. Wacht op goedkeuring van je aanvraag.
 7. Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je de premie op je bankrekening.

Aanvragen van de Totaalrenovatiebonus

Om de Totaalrenovatiebonus aan te vragen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Hier is een lijst met stappen die je kunt volgen:

 1. Controleer of je in aanmerking komt voor de bonus door te kijken of je renovatiewerken uitvoert binnen een periode van vijf jaar.
 2. Doe minstens drie energiebesparende investeringen, zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsbeglazing.
 3. Zorg ervoor dat je alle nodige documenten hebt, waaronder facturen en bewijs van uitgevoerde werken.
 4. Vul het aanvraagformulier in dat beschikbaar is bij jouw netbeheerder of online.
 5. Stuur het ingevulde formulier samen met de vereiste documenten op naar de juiste instantie.
 6. Wacht op goedkeuring en ontvang de Totaalrenovatiebonus als alles in orde is.

Aanvragen van de EPC-labelpremie

Het aanvragen van de EPC-labelpremie is heel eenvoudig. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 • Zorg ervoor dat je woning voldoet aan de voorwaarden voor de EPC – labelpremie.
 • Neem contact op met een erkende energiedeskundige type A of B om een EPC-certificaat te laten opstellen.
 • Vraag bij de netbeheerder Fluvius het aanvraagformulier voor de EPC – labelpremie aan.
 • Vul het formulier volledig in en voeg alle gevraagde documenten en bewijsstukken toe, zoals het EPC – certificaat en facturen van de uitgevoerde werken.
 • Stuur het volledig ingevulde formulier en alle bijlagen naar de netbeheerder via e – mail of per post.
 • Wacht op goedkeuring van je aanvraag door de netbeheerder.
 • Als je aanvraag wordt goedgekeurd, zal de netbeheerder het premiebedrag binnen enkele weken op je rekening storten.

Aanspraak maken op het verlaagd btw-tarief

Om aanspraak te maken op het verlaagd btw-tarief voor dakisolatie, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je woning moet minstens 10 jaar oud zijn.
 • De werken moeten worden uitgevoerd door een erkende aannemer.
 • Het gaat enkel om de isolatiewerken aan het dak zelf. Andere werken zoals plaatsen van zonnepanelen vallen hier niet onder.
 • Het verlaagd tarief bedraagt momenteel 6% in plaats van het standaardtarief van 21%.

Aanvragen van lokale premies voor dakrenovatie

 • Zoek de lokale premies voor dakrenovatie op in jouw gemeente of stad
 • Controleer of je aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor deze premies
 • Vul het aanvraagformulier in dat beschikbaar is op de website van jouw gemeente of stad
 • Verzamel alle benodigde documenten, zoals offertes en facturen, om bij je aanvraag te voegen
 • Dien je volledige aanvraag in binnen de gestelde termijn
 • Wacht op bevestiging van de goedkeuring van je aanvraag
 • Volg eventuele vervolgstappen, zoals het laten uitvoeren van een controle ter plaatse
 • Ontvang de premie voor je dakrenovatie na goedkeuring van je aanvraag

Aanvragen van de premie asbestverwijdering

 • Zoek uit of je recht hebt op de premie asbestverwijdering.
 • Controleer de voorwaarden en bedragen van de premie.
 • Verzamel alle benodigde documenten, zoals facturen en bewijs van asbestverwijdering.
 • Vul het aanvraagformulier in met alle vereiste informatie.
 • Dien de aanvraag in bij de juiste instantie of organisatie.
 • Houd rekening met eventuele wachttijden voor de verwerking van je aanvraag.
 • Controleer regelmatig de status van je aanvraag via de online portal of telefonisch.
 • Zorg ervoor dat je voldoet aan eventuele bijkomende vereisten, zoals het tonen van bewijs van betaling.
 • Ontvang de premie als je aan alle voorwaarden voldoet en je aanvraag is goedgekeurd.

Andere subsidies voor dakwerken

Hieronder vind je een overzicht van websites waar je extra informatie kunt vinden over subsidies voor dakrenovatie en dakisolatie.

Overzicht van websites met extra informatie

Hier zijn enkele websites waar je meer informatie kunt vinden over premies voor dakrenovatie en dakisolatie in België:

 • www.energiesparen.be: Op deze website van de Vlaamse overheid vind je gedetailleerde informatie over verschillende premies en subsidies voor energiebesparende maatregelen, waaronder dakisolatie.
 • www.fluvius.be: Fluvius is de netbeheerder in Vlaanderen en biedt ook informatie over premies en subsidies voor dakisolatie. Op hun website vind je een handige premiezoeker om te ontdekken welke premies er beschikbaar zijn in jouw specifieke situatie.
 • www.vlaanderen.be: De officiële website van de Vlaamse overheid bevat informatie over verschillende renovatiepremies, waaronder die voor dakisolatie. Je kunt hier ook terecht voor algemene informatie over duurzaam bouwen en renoveren.
 • www.belgium.be: Deze website geeft een algemeen overzicht van de verschillende soorten premies en subsidies die beschikbaar zijn in België, inclusief die voor dakisolatie. Het kan handig zijn om hier te kijken als je op zoek bent naar een bredere lijst met mogelijkheden.
 • Lokale gemeentelijke websites: Veel gemeenten in België bieden ook lokale premies aan voor dakrenovatie en isolatiewerken. Bezoek de website van jouw gemeente of neem contact op met het gemeentehuis om te zien of er specifieke premies beschikbaar zijn.

Offertes ontvangen voor dakwerken

Als je van plan bent om dakwerken uit te voeren, zoals het isoleren van je dak, dan is het belangrijk om offertes te ontvangen van verschillende aannemers. Op die manier krijg je een idee van de kosten en kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.

Je kunt offertes aanvragen bij verschillende dakwerkers, en het is verstandig om ook referenties te vragen, zodat je hun werk kunt beoordelen. Zorg ervoor dat je alle details van het project duidelijk communiceert, zodat de aannemers een nauwkeurige offerte kunnen opstellen.

Met behulp van deze offertes kun je een weloverwogen beslissing nemen en de beste dakwerker kiezen voor jouw project.

Conclusie: profiteer van de premies voor dakisolatie in 2023

Profiteer van de premies voor dakisolatie in 2023. Het is een goede kans om geld te besparen op jouw energierekening en bij te dragen aan duurzaamheid. Zorg ervoor dat je voldoet aan de voorwaarden en vraag de premies tijdig aan.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de premie dakisolatie 2023 in België?

De premie dakisolatie 2023 in België is een subsidie voor isolatiewerken aan daken en zoldervloerisolatie om duurzaamheid te bevorderen.

2. Wie kan in aanmerking komen voor de isolatiepremie?

Elke beschermde afnemer met een sociaal tarief kan in aanmerking komen voor de isolatiepremie en de EPC labelpremie.

3. Is het mogelijk om een premie te krijgen voor beglazing?

Ja, samen met de dakisolatie premie, subsidies zijn beschikbaar voor beglazing onder bepaalde voorwaarden in België.

4. Hoe draagt de dakisolatie premie bij aan duurzaamheid?

De dakisolatie premie moedigt energiebesparing aan en vermindert de CO2-uitstoot, wat leidt tot meer duurzaamheid.