Sarkingdak plaatsen: werkwijze, prijs en voordelen

Bent u op zoek naar de beste manier om uw dak te isoleren? Wist u dat het plaatsen van een sarkingdak een van de meest effectieve manieren is om zowel thermische als geluidsisolatie te bereiken? In dit blogartikel leiden we u door alles wat u moet weten over deze vorm van dakisolatie, van werkwijze tot prijzen tot voordelen.

Bereid u voor en ontdek waarom een sarkingdak uw volgende thuisproject zou kunnen zijn!

Wat is een sarkingdak en waarom kiezen voor deze dakisolatie?

Een sarkingdak is een vorm van dakisolatie waarbij de isolatielaag boven op het dakbeschot wordt geplaatst in plaats van tussen de dakconstructie. Het biedt verschillende voordelen, zoals een langere levensduur van het dak, betere thermische isolatie en bescherming tegen regen en wind.

Uitleg over sarkingdak

Een sarkingdak is een type dak dat goed isoleert. Het wordt gemaakt door isolerende platen bovenop de dakspanten te leggen. Dat zorgt voor een warm en droog huis, omdat het dak kou, wind en regen buiten houdt.

Ook helpt het om geluid van buitenaf te dempen. Vooral bij een schuin dak is een sarkingdak handig. Het plaatsen van een sarkingdak moet wel zorgvuldig gebeuren. Als de platen niet goed aansluiten, kan er vocht of kou in het huis komen.

Voor het beste resultaat kun je dit daarom het beste door een vakman laten doen.

Voordelen van een sarkingdak

Een sarkingdak heeft verschillende voordelen:

 • Betere thermische isolatie, waardoor je energie kunt besparen en de warmte beter binnenhoudt.
 • Verbeterde geluidsisolatie, waardoor geluid van buitenaf wordt gedempt.
 • Bescherming tegen regen en wind, omdat het dak waterdicht is en geen lekken vertoont.
 • Verlenging van de levensduur van het dak, doordat het beschermd wordt tegen weersinvloeden en schade.
 • Mogelijkheid om oude dakbedekking te hergebruiken, wat kostenbesparend kan zijn.
 • Meer ruimte voor isolatiemateriaal tussen de dakconstructie, wat zorgt voor een hogere isolatiewaarde.

Waarom kiezen voor dakisolatie met sarkingdak?

Kies voor dakisolatie met een sarkingdak vanwege de vele voordelen die het biedt. Een sarkingdak is een type dakconstructie waarbij de isolatie aan de buitenkant van het dak wordt geplaatst in plaats van aan de binnenkant.

Dit zorgt voor een betere thermische isolatie, waardoor warmteverlies wordt verminderd. Bovendien beschermt een sarkingdak tegen regen en wind, waardoor het dak langer meegaat. Het plaatsen van dakisolatie met een sarkingdak is een effectieve manier om energie te besparen en het comfort in huis te verbeteren.

Werkwijze en stappen bij het plaatsen van een sarkingdak

Bij het plaatsen van een sarkingdak zijn er verschillende stappen en werkwijzen te volgen.

Stapsgewijze uitleg van het plaatsingsproces

Hier is een stapsgewijze uitleg van het plaatsingsproces voor een sarkingdak:

 1. Voorbereiding: Verzamel alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt voor het plaatsen van het sarkingdak, zoals isolatieplatenhouten lattendakbedekking en bevestigingsmiddelen.
 2. Verwijderen oude dakbedekking: Verwijder indien nodig de oude dakbedekking om een schone en vlakke ondergrond te creëren voor het sarkingdak.
 3. Plaatsing van de isolatieplaten: Begin met het leggen van de isolatieplaten op het bestaande dakoppervlak. Zorg ervoor dat ze goed aansluiten en stevig worden bevestigd met behulp van geschikte bevestigingsmiddelen.
 4. Bevestigen van houten latten: Plaats houten latten op de isolatieplaten om voldoende ventilatieruimte te creëren tussen de isolatie en de dakbedekking. Dit helpt condensvorming te voorkomen en zorgt voor een goede luchtstroom onder het sarkingdak.
 5. Dakbedekking aanbrengen: Nadat de isolatieplaten en houten latten zijn geplaatst, kun je de nieuwe dakbedekking aanbrengen op het sarkingdak. Zorg ervoor dat de dakbedekking waterdicht is en goed wordt vastgezet volgens de juiste methodes.
 6. Controleer op lekkages: Controleer na voltooiing van het plaatsingsproces op mogelijke lekkages om er zeker van te zijn dat het sarkingdak goed is geïnstalleerd en waterdicht is.

Belangrijke aandachtspunten en materialen

Bij het plaatsen van een sarkingdak zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het essentieel om de juiste materialen te gebruiken. Het onderdak moet waterdicht zijn en het isolatiemateriaal moet van goede kwaliteit zijn om optimale thermische isolatie te bieden.

Daarnaast moet de constructie van het dak stevig genoeg zijn om het extra gewicht van het sarkingdak te dragen.

Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het sarkingdak goed wordt geplaatst. Een vakman met ervaring op het gebied van dakisolatie is aanbevolen om de installatie uit te voeren.

Zij weten precies welke stappen er moeten worden genomen en kunnen de isolatie op een professionele manier aanbrengen. Ook moet er rekening worden gehouden met regen en wind tijdens de plaatsing om ervoor te zorgen dat het sarkingdak goed wordt afgedicht en bestand is tegen weersinvloeden.

Kosten en prijs van het plaatsen van een sarkingdak

Wat zijn de factoren die van invloed zijn op de prijs van het plaatsen van een sarkingdak?

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs van het plaatsen van een sarkingdak kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Grootte van het dak: Hoe groter het dakoppervlak, hoe meer materiaal er nodig is en hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • Isolatiemateriaal: Het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt, kan invloed hebben op de prijs. Sommige materialen zijn duurder dan andere.
 • Dakconstructie: De complexiteit van de dakconstructie kan ook de prijs beïnvloeden. Als er veel hoeken, randen of uitsteeksels zijn, kan het moeilijker en tijdrovender zijn om het isolatiemateriaal aan te brengen.
 • Toegankelijkheid: Als het dak moeilijk bereikbaar is, bijvoorbeeld door obstakels of hoogteverschillen, kunnen de arbeidskosten hoger zijn.
 • Aanvullende werkzaamheden: Soms moeten er extra werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals het repareren van beschadigde dakbedekking of het vervangen van oude onderdelen. Deze extra werkzaamheden kunnen de totale kosten verhogen.
 • Vakmanschap: De ervaring en kwalificaties van de vakman die het sarkingdak plaatst, kunnen ook invloed hebben op de prijs.

Gemiddelde kosten van een sarkingdak

De gemiddelde kosten van het plaatsen van een sarkingdak kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Hieronder vindt u een overzicht van deze kosten in een tabel.

Onderdeel Gemiddelde Kosten
Plaatsing sarkingdak (arbeidskosten) €30 – €50 per vierkante meter
Materiaalkosten (sarkingplaten) €20 – €40 per vierkante meter
Afwerkingskosten (dakbedekking) €15 – €30 per vierkante meter
Totaal €65 – €120 per vierkante meter

Deze prijzen zijn slechts indicaties en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van uw project. Het is altijd raadzaam om offertes te vragen bij verschillende bedrijven om de beste prijs te krijgen.

Veelgestelde vragen over sarkingdaken

Welke vergunningen zijn er nodig voor het plaatsen van een sarkingdak?

Vergunningen en regelgeving

Bij het plaatsen van een sarkingdak is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de vereiste vergunningen en regelgeving. Voordat je aan de slag gaat, moet je mogelijk een vergunning aanvragen bij de gemeente, vooral als de dakconstructie wordt gewijzigd.

Het is ook belangrijk om te controleren of er specifieke regels zijn met betrekking tot isolatie en waterdichting. Zorg ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke vereisten en bouwvoorschriften om problemen in de toekomst te voorkomen.

Raadpleeg altijd een professional om advies te krijgen over de specifieke vergunningen en regelgeving die van toepassing zijn op jouw situatie.

Isolatiedikte en materialen

De isolatiedikte en materialen zijn belangrijke overwegingen bij het plaatsen van een sarkingdak. Het doel van dakisolatie is om warmteverlies te verminderen en energie te besparen.

De isolatiedikte hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste thermische prestaties en het type dakconstructie. De meest gebruikte isolatiematerialen voor een sarkingdak zijn glaswol, minerale wol en polyurethaanschuim.

Deze materialen bieden goede thermische isolatie en beschermen het dak tegen regen en wind. Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige isolatiematerialen die voldoen aan de geldende normen en die geschikt zijn voor het specifieke type dakbedekking.

Mogelijkheid om oude dakbedekking te hergebruiken

Bij het plaatsen van een sarkingdak is er vaak de mogelijkheid om de oude dakbedekking te hergebruiken. Dit kan kosten besparen en helpt ook bij het verminderen van afval. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de oude dakbedekking nog in goede staat is en geschikt is voor hergebruik.

Een ervaren vakman kan dit beoordelen en adviseren over de beste aanpak. Als de oude dakbedekking niet geschikt is, kan het nodig zijn om het te vervangen voordat het sarkingdak wordt geïnstalleerd.

Conclusie en aanbevelingen voor het plaatsen van een sarkingdak

Een sarkingdak plaatsen heeft veel voordelen. Het zorgt voor goede isolatie en verlengt de levensduur van je dak. De werkwijze is stapsgewijs en er zijn vakmensen beschikbaar om het voor je te doen.

Overweeg het plaatsen van een sarkingdak voor een comfortabeler huis en lagere energiekosten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent Sarkingdak plaatsen: werkwijze, prijs en voordelen?

Sarkingdak plaatsen gaat over het installeren van een hellend dak met een speciaal plaatsingssysteem. De werkwijze, prijs en voordelen hebben te maken met het bouwmateriaal en de warmteisolatie.

2. Hoe werkt het plaatsingssysteem voor een Sarkingdak?

Het plaatsingssysteem voor een Sarkingdak betreft het installeren van bouwmateriaal op een hellend dak voor betere warmteisolatie.

3. Wat zijn de voordelen van een Sarkingdak plaatsen?

De voordelen van het plaatsen van een Sarkingdak zijn hogere warmteisolatie, efficiënter gebruik van bouwmateriaal, en betere bescherming van het hellend dak.

4. Hoeveel kost het om een Sarkingdak te plaatsen?

De prijs voor het plaatsen van een Sarkingdak hangt af van het bouwmateriaal en de omvang van het hellend dak. Het is echter vaak een kosteneffectieve keuze gezien de voordelen op lange termijn in termen van warmteisolatie.