Gordingendak isoleren: werkwijze, materialen & prijzen

Heeft u hoge energiekosten en een koude zolder? Het kan zijn dat uw gordingendak niet goed is geïsoleerd. In deze blogpost gaan we dieper in op het isoleren van een gordingendak, welke materialen er gebruikt kunnen worden en wat de kosten zijn.

Lees verder voor praktische tips en deskundig advies om uw huis energiezuiniger te maken.

Samenvatting

 • Het isoleren van een gordingendak kan helpen om warmte in huis te houden en energiekosten te besparen.
 • Materialen zoals glaswol, rotswol, PUR – schuim en isolatieplaten kunnen gebruikt worden voor het isoleren van een gordingendak langs binnen.
 • Het is belangrijk om de staat van de dakbedekking en de functie van de zolder in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste isolatiemethode.
 • De prijs voor het isoleren van een gordingendak varieert tussen de €30 en €60 per vierkante meter, exclusief eventuele premies.
 • Het vergelijken van offertes van verschillende vakmannen kan helpen tot 35% te besparen op de kosten van het isolatieproject.

Wat is een Gordingendak?

Een Gordingendak is een type dak dat we vaak zien. Het heeft houten balken. Deze balken heten gordingen. Ze lopen van de ene kant van het huis naar de andere. Op deze gordingen liggen kleinere balken.

Deze noemen we kepers. Samen vormen ze de basis voor de dakpannen of andere dakbedekking. Het is belangrijk om een Gordingendak goed te isoleren. Dat kan helpen om warmte in huis te houden.

Het kan ook geld besparen op energiekosten.

Gordingendak Isoleren langs Binnen

Voor het isoleren van een gordingendak langs binnen zijn er verschillende materialen beschikbaar, zoals glaswol, rotswol, PUR-schuim en PIR-platen.

Mogelijke Materialen

Bij het isoleren van een gordingendak zijn er verschillende materialen die je kunt gebruiken. Een veelgebruikt materiaal is glaswol, dit is een isolatiemateriaal dat goed isoleert en makkelijk te plaatsen is tussen de balken van het dak.

Een ander materiaal dat je kunt gebruiken is steenwol, dit heeft vergelijkbare eigenschappen als glaswol. Daarnaast kun je ook kiezen voor PUR schuim, dit wordt als vloeistof aangebracht en vormt zich tot isolerend schuim.

Ten slotte zijn er ook nog isolatieplaten van bijvoorbeeld EPS of XPS, deze platen worden op maat gemaakt en geplaatst tussen de balken van het dak. Het is belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde, dikte en afwerkingen van de verschillende materialen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw gordingendak.

Werkwijze

Hieronder vind je de werkwijze voor het isoleren van een gordingendak:

 • Eerst moet je bepalen welke isolatiemethode je wilt gebruikenisoleren langs binnen of langs buiten.
 • Als je ervoor kiest om langs binnen te isoleren, moet je de juiste materialen selecteren. Denk aan glaswol, rotswol of PIR-platen.
 • Vervolgens moet je de oppervlakte van het dak meten en de benodigde hoeveelheid isolatiemateriaal berekenen.
 • Zorg ervoor dat het dak schoon en droog is voordat je begint met het aanbrengen van de isolatie.
 • Vergeet niet om eventuele openingen en kieren goed af te dichten om warmtelekken te voorkomen.
 • Breng de isolatie aan tussen de balken van het gordingendak en zorg ervoor dat alles goed op zijn plaats zit.
 • Als je liever een vakman inschakelt, kun je offertes aanvragen bij verschillende specialisten en prijzen vergelijken.
 • Houd er rekening mee dat premies beschikbaar kunnen zijn voor dakisolatie, dus controleer dit voordat je begint.

Zelf Gordingendak Isoleren of Vakman?

Als het gaat om het isoleren van een gordingendak, sta je voor de keuze: doe je het zelf of huur je een vakman in? Het isoleren van een gordingendak kan een complexe klus zijn en vereist kennis en ervaring.

Als je handig bent en ervaring hebt met dakwerk, kun je ervoor kiezen om het zelf te doen. Je bespaart dan op de kosten van een vakman. Echter, als je niet bekend bent met deze klus of als je twijfelt over de juiste aanpak, is het verstandig om een vakman in te schakelen.

Een vakman heeft de expertise en het juiste gereedschap om het werk professioneel uit te voeren. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken, want een goed geïsoleerd gordingendak zorgt voor energiebesparing en een comfortabeler huis.

Prijs

Hoeveel kost het isoleren van een gordingendak? De prijs hangt af van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van het dak, de gekozen isolatiematerialen en de gewenste afwerking.

Gemiddeld genomen variëren de kosten voor het isoleren van een gordingendak tussen de €30 en €60 per vierkante meter. Het is belangrijk om te weten dat deze prijs exclusief eventuele premies is.

Het kan lonend zijn om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen om zo de beste deal te vinden en tot 35% te besparen op de totale kosten van het project.

Gordingendak Isoleren langs Buiten

Mogelijk Vergunning Nodig.

Mogelijk Vergunning Nodig

Bij het isoleren van een gordingendak langs de buitenkant, is het mogelijk dat je een vergunning nodig hebt. Dit kan afhangen van verschillende factoren, zoals de locatie van je huis en lokale regelgeving.

Het is belangrijk om na te gaan of je een vergunning nodig hebt voordat je aan de isolatiewerkzaamheden begint. Neem contact op met de gemeente of vraag advies aan een professionele dakdekker om te zorgen dat je voldoet aan alle vereisten.

Zo kun je ervoor zorgen dat je isolatieproject probleemloos verloopt.

Kiezen welke Isoleermethod voor jou?

Bepaal welke isoleermethode het beste bij jouw dak past en bespaar op energiekosten. Lees verder voor tips en advies.

Staat van de Dakbedekking

Bij het kiezen van de juiste methode om een gordingendak te isoleren, is het belangrijk om rekening te houden met de staat van de dakbedekking. Als het dak bijvoorbeeld beschadigd is of lekkages heeft, moet dit eerst worden gerepareerd voordat je met isolatie kunt beginnen.

Een goede dakbedekking is essentieel voor de effectiviteit van de isolatie en de duurzaamheid van het dak. Zorg er daarom voor dat het dak in goede staat verkeert voordat je begint met isoleren.

Functie van de Zolder

De functie van de zolder kan invloed hebben op welke isolatiemethode je kiest. Als je zolder een leefruimte is, zoals een slaapkamer of een speelkamer, wil je ervoor zorgen dat het goed geïsoleerd is om comfortabel te kunnen zijn.

In dit geval kan het isoleren van het gordingendak langs binnen een goede optie zijn, omdat het de warmte binnenhoudt en het geluid dempt.

Als je zolder voornamelijk wordt gebruikt als opslagruimte, is de isolatie minder belangrijk voor het comfort. In dit geval kun je overwegen om het gordingendak langs buiten te isoleren, wat de isolatieprestaties van het dak verbetert en voorkomt dat er warmte verloren gaat.

Jouw Budget

Bij het kiezen van de juiste isolatiemethode voor jouw gordingendak, is het belangrijk om rekening te houden met jouw budget. Er zijn verschillende materialen en technieken beschikbaar, elk met hun eigen kosten.

Sommige isolatiematerialen zijn duurder dan andere, maar kunnen betere isolatiewaarden bieden. Het is ook belangrijk om eventuele extra kosten zoals afwerkingen, premies en vergunningen in overweging te nemen.

Door jouw budget goed in kaart te brengen, kun je de juiste keuze maken die zowel aan jouw isolatiebehoeften voldoet als binnen jouw financiële mogelijkheden past.

Vergelijk Vakmannen en Bespaar Tot 35%

Vergelijk vakmannen om geld te besparen! Door offertes te vergelijken van verschillende vakmannen, kun je tot wel 35% besparen op de kosten van het isoleren van je gordingendak. Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de ervaring en kwaliteit van de vakman.

Vraag daarom meerdere offertes aan en vergelijk ze zorgvuldig voordat je een keuze maakt. Zo kun je er zeker van zijn dat je de beste deal krijgt en dat je dakisolatieproject succesvol wordt uitgevoerd.

Bespaar geld en verbeter de energie-efficiëntie van je huis door vakmannen te vergelijken en de beste optie te kiezen voor het isoleren van je gordingendak.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Gordingendak isoleren?

Gordingendak isoleren is een energiebesparende methode waarbij isolatiematerialen voor daken worden gebruikt om de warmte binnenshuis te houden.

2. Wat zijn de kosten van dakisolatie?

De prijzen van isolatiemateriaal kunnen variëren, afhankelijk van de dakisolatiewerkwijze, de isolatiewaarde van dakisolatie en het type dak dat u hebt.

3. Hoe werkt de plaatsing bij het isoleren van een hellend dak of keperdak?

Bij het isoleren van een hellend dak of keperdak, worden de materialen tussen de balken geplaatst. Dit wordt gedaan om energie te besparen.

4. Welke premies zijn er beschikbaar voor dakisolatie?

Er bestaan verschillende premies voor dakisolatie. Deze kunnen helpen bij het dekken van de kosten van dakisolatie en het isoleren van het dak.

5. Welke isolatieopties zijn er voor dakisolatiematerialen?

Er zijn veel opties, afhankelijk van je dakwerkwijze. Sommige mensen kiezen voor Gordingendakisolatie, terwijl anderen liever een keperdak isoleren.