Garagedak isoleren: werkwijze, materialen & prijzen

Vraag je je af hoe je jouw garagedak moet isoleren, of welke materialen en kosten daarbij komen kijken? Isolatie speelt een belangrijke rol in de energie-efficiëntie en comfort van een garage.

Deze blogpost geeft je een uitgebreid overzicht van de werkwijze, materialen en prijzen voor het isoleren van jouw garagedak. Lees verder en ontdek hoe je met slimme isolatie geld kunt besparen op jouw energierekening.

Samenvatting

 • Een garagedak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden, zowel van binnenuit als langs de buitenzijde.
 • Voor het isoleren van een plat dak zijn er verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, rotswol, XPS-platen en PIR-platen.
 • Naast het isoleren van het garagedak, is het ook belangrijk om de buitenmuur, vloer en garagedeur te isoleren om energie te besparen en het comfort te verhogen.
 • Het isoleren van een garagedak is een verstandige investering die kan zorgen voor energiebesparing en een comfortabele ruimte.

Garagedak Isoleren: Werkwijze

Er zijn verschillende manieren om een garagedak te isoleren, afhankelijk van het type dak en de gewenste isolatiemethode. Dit kan zowel van binnenuit als langs de buitenzijde worden gedaan.

Koud plat dak

Een koud plat dak is een type isolatie voor uw garage. Hier is de werkwijze:

 • Eerst, bepaal hoeveel isolatie je nodig hebt.
 • Meet de ruimte goed op.
 • Koop het juiste isolatiemateriaal.
 • Zorg dat het dak schoon en droog is.
 • Begin met het plaatsen van de isolatie aan de binnenkant van het dak.
 • Maak het vast met lijm of schroeven.
 • Dicht alle naden en gaten af met tape of kit.
 • Check alles zorgvuldig na om te zien of er geen plekken zijn overgeslagen.

Warm plat dak

Een warm plat dak isoleren kan op verschillende manieren. Hier zijn enkele mogelijkheden:

 • PIR-platen: Deze platen worden direct op het dak geplaatst en zorgen voor een goede isolatie.
 • XPS-platen: Deze platen hebben een hogere isolatiewaarde dan PIR-platen en kunnen ook direct op het dak worden gelegd.
 • Glaswol of rotswol: Deze isolatiematerialen worden tussen de houten balken van het dak geplaatst.
 • Isolatieschuim: Dit wordt in vloeibare vorm aangebracht en hardt uit tot een isolerende laag.

Omgekeerd plat dak

Een omgekeerd plat dak isoleren kan op verschillende manieren. Hier zijn enkele mogelijkheden:

 • Gebruik van isolatieplaten: XPS-platen of PIR-platen kunnen gebruikt worden om het dak te isoleren. Deze platen zijn stevig en hebben een hoge isolatiewaarde.
 • Ballastlaag: Een ballastlaag van grind of tegels kan bovenop de isolatieplaten geplaatst worden. Dit zorgt voor extra bescherming tegen weersinvloeden.
 • Waterafvoer: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende waterafvoer is op een omgekeerd plat dak. Dit kan gerealiseerd worden door het plaatsen van afvoerbuizen of het creëren van afschot in het dakvlak.
 • Afdichting: Om het platte dak volledig waterdicht te maken, wordt er een afdichtingslaag aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld een bitumen of EPDM folie zijn.

Garagedak isoleren van binnenuit

Een van de manieren om een garagedak te isoleren is van binnenuit. Hierbij wordt isolatiemateriaal direct onder het dak geplaatst, waardoor warmteverlies wordt voorkomen. Het isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld glaswol of rotswol zijn.

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende isolatiewaarde, zodat de garage goed geïsoleerd is en energie wordt bespaard. Het isoleren van een garagedak van binnenuit is vaak een betaalbare optie en kan helpen om de temperatuur in de garage te reguleren.

Denk er wel aan dat bij deze methode de binnenruimte van de garage iets kleiner wordt.

Garagedak isoleren langs de buitenzijde

Het isoleren van een garagedak langs de buitenzijde is een effectieve manier om warmteverlies te voorkomen en energie te besparen. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van het dak aangebracht.

Hierdoor wordt voorkomen dat koude lucht de garage binnendringt en warme lucht ontsnapt. Er zijn verschillende isolatiematerialen die hiervoor gebruikt kunnen worden, zoals isolatieplaten van XPS of PIR.

Door je garagedak langs de buitenzijde te isoleren, zorg je ervoor dat de temperatuur in de garage beter op peil blijft en dat je minder hoeft te stoken. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening.

Isolatiematerialen voor een plat dak

Er zijn verschillende isolatiematerialen die geschikt zijn voor het isoleren van een plat dak.

Glaswol

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor het isoleren van een garagedak. Het is gemaakt van glasvezels die zijn samengevoegd tot matten of rollen. Glaswol heeft goede thermische eigenschappen, waardoor het warmte goed kan vasthouden en geluid kan dempen.

Het is ook brandwerend en vochtbestendig. Glaswol kan gemakkelijk worden geplaatst tussen de balken of spanten van het garagedak. Het is relatief goedkoop en verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen, afhankelijk van de isolatiewaarde die je nodig hebt.

Glaswol is een duurzame keuze voor het isoleren van je garagedak en kan helpen om energie te besparen en geluidsoverlast te verminderen.

Rotswol of steenwol

Rotswol of steenwol is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor het isoleren van garagedaken. Het is een natuurlijk materiaal dat wordt gemaakt van gesteente zoals basalt of diabaas.

Rotswol heeft uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen, waardoor het helpt om warmteverlies te voorkomen en geluid te verminderen. Het is ook brandwerend en waterafstotend, wat het een duurzame keuze maakt voor dakisolatie.

Rotswol of steenwol kan eenvoudig worden geïnstalleerd door de isolatieplaten op maat te snijden en ze tussen de dakbalken of spanten te plaatsen. Het is belangrijk om handschoenen en een stofmasker te dragen bij het werken met rotswol om huidirritatie en ademhalingsproblemen te voorkomen.

XPS-platen

XPS-platen zijn een populaire keuze voor het isoleren van een plat dak. Ze zijn gemaakt van geëxtrudeerd polystyreen, een stevig materiaal dat goed isoleert. XPS-platen zijn gemakkelijk te plaatsen en hebben een hoge isolatiewaarde.

Ze bieden goede thermische weerstand en voorkomen warmteverlies. Daarnaast zijn XPS-platen vochtbestendig, wat belangrijk is voor de dakisolatie. Door hun eigenschappen zijn XPS-platen duurzaam en gaan ze lang mee.

Het gebruik van XPS-platen kan helpen om energie te besparen en het comfort in de garage te verbeteren.

PIR-platen

PIR-platen zijn een veelgebruikt isolatiemateriaal voor platte daken. Deze platen bestaan uit polyisocyanuraatschuim, dat zorgt voor een goede thermische isolatie. PIR-platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn daarom erg geschikt voor het isoleren van garagedaken.

Ze zijn licht van gewicht en eenvoudig te verwerken. Daarnaast hebben PIR-platen ook een dampremmende werking, wat voorkomt dat vocht in de constructie kan binnendringen. Dit maakt ze zeer geschikt voor zowel warme als koude platte daken.

PIR-platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde. Het gebruik van PIR-platen kan bijdragen aan lagere energiekosten en meer comfort in de garage.

Besparingen op de isolatie van je garagedak

Bespaar op je energierekening door ook de buitenmuur, vloer en garagedeur te isoleren. Lees verder voor handige tips en advies.

Buitenmuur isoleren

Het isoleren van de buitenmuur van je garage is een effectieve manier om energie te besparen. Het helpt om warmteverlies te verminderen en koude lucht buiten te houden. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals isolatieplaten of isolatieschuim, die je kunt gebruiken bij het isoleren van de buitenmuur.

Het proces om de buitenmuur te isoleren is relatief eenvoudig en kan worden uitgevoerd door een professional of als een doe-het-zelf project. Door het isoleren van de buitenmuur kun je de temperatuur in je garage reguleren en besparen op energiekosten.

Vloer isoleren

Er zijn verschillende manieren om de vloer van je garage te isoleren. Een van de opties is om isolatiematerialen onder de vloer te plaatsen. Hierbij kun je denken aan isolatieplaten of isolatieschuim.

Deze materialen zorgen ervoor dat de kou vanuit de grond minder goed de garage in kan komen. Een andere mogelijkheid is om de vloer te bedekken met isolatiemateriaal, zoals isolatiewol of -dekens.

Dit helpt ook bij het verminderen van warmteverlies en tocht in de garage. Het isoleren van de vloer kan zorgen voor een comfortabelere ruimte en kan helpen om energie te besparen.

Garagedeur isoleren

Wil je je garage warmer maken door isolatie toe te voegen aan de garagedeur? Dat kan! Het isoleren van de garagedeur kan helpen om warmteverlies te verminderen en kou buiten te houden.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een eenvoudige optie is het plaatsen van isolatiefolie aan de binnenkant van de garagedeur. Dit zorgt voor extra isolatie en is gemakkelijk zelf te doen.

Een andere optie is het vervangen van de garagedeur met een nieuwe geïsoleerde deur. Dit kan duurder zijn, maar het levert ook betere isolatie op. Overweeg wat het beste bij jouw situatie past en geniet van een beter geïsoleerde garage!

Isolatie prijzen 2023: Up-to-date overzicht

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de meest recente prijzen voor isolatie, om ervoor te zorgen dat u de beste beslissing maakt voor het isoleren van uw garagedak. Hier is een overzicht van de isolatieprijzen voor het jaar 2023.

Isolatiemateriaal Prijs per m2 (inclusief BTW en installatie)
Glaswol €30 – €40
Rotswol of steenwol €30 – €40
XPS-platen €35 – €50
PIR-platen €35 – €50
Buitenmuur isoleren €100 – €140
Vloer isoleren €30 – €40
Garagedeur isoleren €200 – €400

 

Deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van het type en de grootte van uw project, evenals de locatie van uw woning. Het is altijd een goed idee om offertes te vergelijken van verschillende leveranciers voordat u een definitieve beslissing neemt.

Conclusie

Samenvattend kunnen we stellen dat het isoleren van je garagedak een verstandige investering is. Met de juiste werkwijze en materialen kun je energie besparen en zorgen voor een comfortabele ruimte.

De prijzen variëren afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de omvang van het project, maar het is de moeite waard om verschillende opties te onderzoeken. Neem gerust advies in overweging en ga aan de slag met het isoleren van je garagedak voor een betere isolatiewaarde en lagere kosten op de lange termijn.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Garagedak isoleren: werkwijze, materialen & prijzen”?

“Garagedak isoleren: werkwijze, materialen & prijzen” verwijst naar de methode, de isolatiematerialen en prijzen van het isoleren van een garagedak.

2. Kan ik de binnenkant van mijn schuur isoleren?

Ja, je kunt zowel de binnenzijde als de buitenzijde van je schuur isoleren. Dit helpt bij het behouden van warmte.

3. Wat is de prijs per vierkante meter voor het isoleren van een schuin dak?

De prijs per vierkante meter voor het isoleren van een schuin dak kan variëren. Het hangt af van verschillende prijsbepalers zoals het materiaal en de werkwijze.

4. Wat zijn andere vormen van isolatie naast garagedakisolatie?

Andere vormen van isolatie zijn onder meer zolderisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en het gebruik van isolatieglas.

5. Is er een verschil tussen het isoleren van een schuur en een garage?

Het basisproces voor het isoleren van een schuur of garage is vergelijkbaar. Echter, specifieke werkwijzen en materialen kunnen variëren op basis van de structuur en behoeften.