Zolderdak isoleren: werkwijze, materialen & prijzen

Denkt u eraan uw zolderdak te isoleren maar weet u niet waar te beginnen? Isolatie van het zolderdak kan tot 30% energiebesparing opleveren. In dit artikel leiden wij u stap voor stap door de werkwijze, de beste materialen en de kosten die komen kijken bij het isoleren van een zolderdak.

Bent u klaar om uw huis energiezuiniger en comfortabeler te maken? Laten we dan beginnen!

Wat is zolderdak isoleren?

Zolderdak isoleren is het proces van het aanbrengen van isolatiemateriaal op het dak van de zolder, om warmteverlies te voorkomen en de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren.

Wat is een hellend dak?

Een hellend dak is een dak dat schuin loopt. Het is meer dan alleen een dak. Het houdt regen, sneeuw en wind buiten. Ook zorgt het voor warmte in huis in de winter en koelte in de zomer.

Maar daar moet je wel iets voor doen. Je moet het dak goed isoleren. Dan gaat er geen warmte verloren. Dat scheelt energie en kosten! Isoleren van een hellend dak kan op twee manieren: van binnen of van buiten.

Wat je kiest, hangt af van jouw dak en jouw wensen.

Waarom isoleren?

Er zijn verschillende redenen waarom je je zolderdak zou moeten isoleren. Ten eerste kan isolatie helpen energie te besparen. Als je zolder niet goed geïsoleerd is, kan er warme lucht ontsnappen in de winter en koude lucht binnenkomen in de zomer.

Door je zolderdak te isoleren, kun je ervoor zorgen dat de temperatuur in huis constant blijft en dat je minder hoeft te verwarmen of te koelen. Dit kan leiden tot lagere energierekeningen.

Bovendien kan isolatie ook helpen om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen. Goede isolatie kan ervoor zorgen dat geluiden van buitenaf worden gedempt, waardoor je meer rust en privacy hebt in huis.

Hoe zolderdak isoleren?

Er zijn twee manieren om een zolderdak te isoleren: langs binnen en langs buiten.

Isoleren langs binnen

Bij het isoleren van een zolderdak kun je ervoor kiezen om dit langs de binnenkant te doen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Verwijder eventuele afwerkingen, zoals gipsplaten of lambrisering.
 2. Controleer of er geen vochtproblemen zijn, zoals lekkages of condensatie. Los deze problemen eerst op voordat je begint met isoleren.
 3. Plaats een dampscherm op het dakvlak om vochtproblemen te voorkomen.
 4. Bevestig isolatiemateriaal tussen de dakspanten. Hierbij kun je gebruik maken van isolatieplaten of minerale wol.
 5. Werk de isolatie af met bijvoorbeeld gipsplaten of houten panelen.
 6. Vergeet niet om ook het plafond van de zolderkamer te isoleren voor een betere warmte – en geluidsisolatie.

Isoleren langs buiten

Isoleren langs buiten is een van de manieren om je zolderdak te isoleren. Hier zijn enkele opties die je kunt overwegen:

 • Dakisolatieplaten: Deze platen worden aan de buitenkant van het dak bevestigd en zorgen voor een goede isolatie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en materialen.
 • Isolerende onderdakfolie: Deze folie wordt aangebracht tussen de dakbedekking en het dakbeschot. Het helpt om vocht tegen te houden en zorgt voor extra isolatie.
 • Dakisolatiefolie: Dit is dunne, reflecterende folie die aan de binnenkant van het dak wordt geplaatst. Het weerkaatst warmte, waardoor het binnen koeler blijft in de zomer.
 • Dakpannen met ingebouwde isolatie: Sommige dakpannen zijn speciaal ontworpen met isolatiemateriaal erin verwerkt. Dit maakt het gemakkelijk om het dak langs buiten te isoleren.

Onderdak en dampscherm

Het onderdak en dampscherm zijn belangrijke onderdelen bij het isoleren van een zolderdak. Het onderdak beschermt het dak tegen vocht en zorgt ervoor dat regenwater niet naar binnen kan dringen.

Het dampscherm voorkomt dan weer dat vocht uit de woning in de isolatie terechtkomt. Het is dus essentieel om zowel een goed onderdak als een dampscherm te plaatsen bij het isoleren van je zolderdak.

Zo kan je ervoor zorgen dat je isolatie optimaal presteert en je geen last krijgt van vochtproblemen.

Welk isolatiemateriaal kun je het beste kiezen?

Bij het kiezen van isolatiemateriaal voor zolderdakisolatie moet je letten op de materialen die geschikt zijn voor zowel isoleren langs binnen als langs buiten.

Materialen langs binnen

Om een zolderdak langs binnen te isoleren, kun je gebruik maken van verschillende materialen. Hieronder vind je een lijst met mogelijke materialen:

 • Glaswol: Dit is een veelgebruikt isolatiemateriaal vanwege de goede isolerende eigenschappen. Het is makkelijk op maat te snijden en kan eenvoudig tussen de balken geplaatst worden.
 • Steenwol: Een ander veelgebruikt isolatiemateriaal is steenwol. Dit materiaal heeft vergelijkbare eigenschappen als glaswol en is ook makkelijk te verwerken.
 • PIR-isolatieplaten: Deze platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn dunner dan bijvoorbeeld glaswol. Hierdoor nemen ze minder ruimte in beslag.
 • EPS-isolatieplaten: EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, beter bekend als piepschuim. Deze platen zijn licht van gewicht en hebben goede isolerende eigenschappen.
 • PUR-schuim: Pur-schuim wordt vaak gebruikt om moeilijk bereikbare plekken te isoleren, omdat het zich goed aanpast aan allerlei vormen en hoeken.
 • Folieisolatie: Folieisolatie wordt voornamelijk gebruikt om warmteverlies tegen te gaan bij daken met weinig ruimte voor traditionele isolatiematerialen.

Materialen langs buiten

Materialen langs buiten zijn belangrijk om je zolderdak goed te isoleren. Hier zijn enkele opties:

 • Isolatieplaten: Deze kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen zoals glaswol, rotswol of EPS (geëxpandeerd polystyreen). Ze worden aan de buitenkant van het dak bevestigd en zorgen voor een goede thermische isolatie.
 • Reflecterende folie: Dit is een dunne laag met een reflecterende coating die warmte weerkaatst. Het kan worden gebruikt in combinatie met isolatieplaten om extra isolatie te bieden.
 • Sandwichpanelen: Deze bestaan uit twee metalen platen met daartussen isolatiemateriaal. Ze kunnen snel en gemakkelijk op het dak worden geïnstalleerd en bieden goede isolatie-eigenschappen.
 • Dakbedekkingsmaterialen: Sommige soorten dakbedekking, zoals bitumen of PVC, hebben ook isolerende eigenschappen. Door te kiezen voor dakbedekking met een hoge R-waarde kun je extra isolatie toevoegen aan je zolderdak.

Hoe afwerken?

 • Plaats een dampscherm op de isolatie om vochtproblemen te voorkomen.
 • Breng gipsplaten aan op de isolatie voor een strakke afwerking.
 • Werk de hoeken en naden af met plamuur.
 • Schilder of behang de muren naar wens.
 • Installeer verlichting en stopcontacten indien nodig.

Prijs zolderdak isoleren

De kosten van zolderdak isolatie kunnen sterk variëren op basis van een aantal factoren, waaronder het gekozen materiaal, de grootte van het dak en de methode van isolatie. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende isolatiematerialen en -technieken.

Isolatiemateriaal Prijs per m²
Minerale wol (glaswol of rotswol) €20 – €25
EPS (geëxpandeerd polystyreen) €25 – €30
XPS (geëxtrudeerd polystyreen) €30 – €35
PUR (polyurethaan) €25 – €30
PIR (polyisocyanuraat) €30 – €35

De kosten voor de installatie kunnen ook aanzienlijk variëren, afhankelijk van de complexiteit van het project en de aannemer die u kiest. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten voor de installatie van zolderdakisolatie.

Type Isolatie Prijs per m²
Isoleren langs binnen €20 – €50
Isoleren langs buiten €40 – €60

Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts richtlijnen zijn en dat de kosten voor uw specifieke project kunnen variëren. Het is altijd een goed idee om offertes te vragen bij meerdere aannemers om ervoor te zorgen dat u de beste prijs krijgt voor uw project.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de werkwijze voor het isoleren van een zolderdak?

De werkwijze voor het isoleren van een zolderdak gaat over de methoden en technieken die gebruikt worden om een zolder energiezuiniger te maken.

2. Welke materialen zijn geschikt voor zolderdakisolatie?

Er zijn veel opties voor materialen voor zolderdakisolatie, zoals isolatie voor een schuin dak of isolatie voor een zoldervloer.

3. Wat zijn de prijzen voor zolderdakisolatie?

De prijzen voor zolderdakisolatie hangen af van de gekozen materialen, werkwijze en de grootte van je dak.

4. Hoe kan ik energie besparen met zolderisolatie?

Door het isoleren van de zolder kun je veel energie besparen omdat warmte in huis beter wordt beheerd.

5. Welke soorten dakisolatie zijn er?

Er zijn veel isolatiemogelijkheden, waaronder isolatie van een schuin dak, isolatie van een zoldervloer en binnenisolatie van een dak.