Zoekt u de beste dikte voor uw gevelisolatie? De juiste dikte bepaalt hoe energiezuinig uw huis zal zijn. In dit artikel ontdekt u hoe u de ideale isolatiedikte kiest die past bij uw huis en voldoet aan de wetgeving.
Lees verder en maak uw woning comfortabeler én zuiniger!
Samenvatting
- De ideale dikte van je gevelisolatie hangt af van veel dingen zoals wat voor huis je hebt, welk materiaal je kiest en de regels voor nieuwe huizen.
- Met goede isolatie van de juiste dikte kun je veel energie besparen. Dit is fijn voor je portemonnee en goed voor het milieu.
- Er zijn verschillende materialen voor isolatie, zoals XPS, PUR/PIR, en papiercellulose. Elk materiaal heeft een eigen dikte nodig om goed te werken.
- Als je je huis isoleert, kun je geld terugkrijgen van de overheid. Dit kan helpen om de kosten sneller terug te verdienen.
Dikte van Gevelisolatie
De dikte van gevelisolatie is cruciaal voor de energiezuinigheid van uw woning en wordt beïnvloed door diverse factoren zoals de gewenste warmtedoorgangscoëfficiënt, de bestaande muurstructuur en de aanbevelingen van een architect.
Invloed op energiezuinigheid
Dikke isolatie houdt je huis warm in de winter en koel in de zomer. Dit betekent dat je minder energie gebruikt om te verwarmen of te koelen. Goede isolatie heeft een lage warmtedoorgangscoëfficiënt, wat betekent dat er weinig warmte verloren gaat.
Zo bespaar je geld op je energierekening.
Een dikker isolatiemateriaal kan ervoor zorgen dat je huis voldoet aan de BEN-normen of zelfs een passiefhuis wordt. Deze huizen gebruiken heel weinig energie. Door goede gevelisolatie hoeft de verwarming minder hard te werken en dat is goed voor jouw portemonnee en het milieu.
Verschillende factoren die meespelen
Je huis goed isoleren is slim. Hoe dik je de isolatie moet maken, hangt af van wat je al hebt en wat je wilt bereiken. De soort isolatie telt ook mee. Sommige materialen zijn beter in warm houden dan andere.
Als je XPS gebruikt, heb je 12 cm nodig. Maar met EPS moet het al 13 cm zijn.
Ook waar je woont is belangrijk. In koude plekken heb je meer isolatie nodig dan in warme. En denk aan de regels. Nieuwe huizen moeten aan de BEN-normen voldoen en passiefhuizen hebben nog strengere eisen voor dikte van isolatie.
Premies kunnen helpen om de kosten te betalen. Die premies krijg je soms als je met bepaalde materialen werkt, zoals rotswol.
Wetgeving en Richtlijnen
Bij het bepalen van de ideale dikte voor gevelisolatie spelen wettelijke eisen een cruciale rol. Voor nieuwbouwprojecten en verbouwingswerken in Vlaanderen moet men voldoen aan de specifieke BEN-normen (Bijna-EnergieNeutraal) of streven naar een passiefhuisstandaard, wat betekent dat de isolatiedikte moet bijdragen aan een zeer lage energievraag.
Bij renovatie kan het zijn dat de regelgeving minder strikt is, maar nog steeds is gericht op het verhogen van de energie-efficiëntie van de woning. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze richtlijnen om te zorgen dat uw isolatieproject in lijn is met de huidige regels en mogelijk recht geeft op subsidies of.
Nieuwbouw vs. renovatie
Bij nieuwbouw is de keuze voor gevelisolatie dikte vaak makkelijker omdat je kunt plannen volgens de nieuwste normen. De wet zegt dat een spouw in een nieuwbouwmuur minstens 2 cm breed moet zijn.
Maar meestal kiezen mensen voor veel dikkere isolatie om goed te besparen op energie. Voor een nieuwbouwhuis gebruik je vaak materialen zoals XPS of PUR/PIR die goed isoleren.
Als je een oud huis opknapt, kijk je eerst hoe dik de muren al zijn. Soms kun je extra isolatie toevoegen in de spouw, tussen 4 en 12 cm dik. Voor renovatie zijn er premies beschikbaar, zoals mijn verbouwpremie, die helpen met de kosten.
Je moet wel rekening houden met wat er al in de muren zit en hoeveel ruimte er nog is voor extra isolatie. Oude huizen hebben soms ook nieuwe regels waaraan ze moeten voldoen, dus goede isolatie is belangrijk om aan deze eisen te voldoen.
BEN-normen en passiefhuizen
Voor huizen die heel weinig energie gebruiken, zijn er speciale regels. Deze huizen heten passiefhuizen en ze hebben extra dikke isolatie nodig. Dit betekent dat de muren, het dak en de vloer zo goed geïsoleerd zijn dat het huis bijna geen warmte verliest.
Ook moet een huis dat zo gebouwd is, bestand zijn tegen veel kou of hitte van buiten.
In België moet nieuwe huizen voldoen aan de BEN-normen. BEN staat voor Bijna-EnergieNeutraal. Deze normen zeggen dat nieuwe huizen bijna geen energie van buitenaf moeten gebruiken.
Ze moeten zo gemaakt zijn dat ze zelf veel energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Voor deze huizen is dikte van de isolatie heel belangrijk. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte binnen in de winter en buiten in de zomer.
Dit zorgt voor comfort in het huis en helpt de kosten voor energie laag te houden.
Soorten Muurisolatie en Benodigde Dikte
Bij de keuze van het isolatiemateriaal voor uw gevel is niet alleen het soort materiaal belangrijk, maar ook de benodigde dikte voor optimale thermische isolatie. Papiercellulose, XPS (geëxtrudeerd polystyreen) en PUR/PIR (polyurethaan/polyisocyanuraat) zijn populaire opties, elk met hun eigen specifieke diktevereisten afhankelijk van de gewenste energieprestaties.
Papiercellulose
Papiercellulose is een muurisolatie gemaakt van oude kranten. Dit materiaal isheel goed voor het houden van warmte in een huis. Mensen kiezen vaak voor cellulose omdat het ook helpt tegen geluid van buiten.
Het isoleert bijna net zo goed als rotswol.
Voor dit type isolatie heb je een dikte van ongeveer 20 cm nodig. Dat zorgt ervoor dat je huis energiezuinig is. Je kunt soms geld terugkrijgen als je jouw huis op deze manier isoleert.
Dat maakt het een slimme keuze voor jouw muren.
XPS
XPS is een soort isolatie voor buitenmuren. Het is gemaakt van Polystyreen. Voor een goede isolatie met XPS is meestal 12 cm dikte nodig. Deze dikte helpt het huis warm te houden in de winter en koel in de zomer.
Zo bespaar je energie en geld.
XPS is sterk en houdt water tegen. Het past goed op verschillende plekken aan de buitenkant van een huis. Mensen kiezen vaak voor XPS als ze hun huis willen combineren isoleren. Dit betekent dat ze binnen en buiten isoleren voor de beste bescherming tegen kou en hitte.
PUR/PIR
PUR en PIR zijn beide heel krachtige isolatiematerialen voor je buitenmuur. Ze hebben een hoge isolatiewaarde, dus je hebt minder dikte nodig om goed te isoleren. Met PUR of PIR kun je al een hele goede isolatie krijgen met een laag van ongeveer 10 centimeter.
Deze materialen passen goed bij het gecombineerd isoleren van jouw huis. Ze helpen je om de epc-waarde van je huis te verlagen. Dit betekent dat je huis minder energie nodig heeft om warm te blijven.
Zo bespaar je geld op je energierekening en is je huis lekker comfortabel.
Voordelen van Gevelisolatie en Kostenbesparing
Gevelisolatie levert een directe besparing op de energiekosten, verhoogt het comfort binnenshuis door constante temperaturen en kan, dankzij verschillende premies, sneller terugverdiend worden dan men vaak denkt.
Lager energieverbruik
Door je buitenmuur goed dik te isoleren, gebruik je minder energie om je huis warm te houden. Dit komt omdat de warmte beter binnenblijft. Als je huis goed geïsoleerd is, hoef je minder te stoken en dit zorgt ervoor dat je energierekening lager wordt.
Zo is een dikte van 12 cm XPS al genoeg om veel minder energie te verbruiken.
Isolatie houdt ook in de zomer de hitte buiten. Je huis blijft koeler zonder dat je een airco nodig hebt. Dit bespaart energie, omdat apparaten die afkoelen veel stroom gebruiken. Met de juiste dikte isolatie buitenmuur help je dus het milieu en je portemonnee!
Verhoogd wooncomfort
Goede gevelisolatie maakt je huis lekker warm in de winter en koel in de zomer. Het helpt ook tegen lawaai van buiten. Zo is het binnen prettiger en stiller. De muren houden de warmte beter vast, waardoor je minder hoeft te stoken.
Hierdoor bespaar je geld en zit je er comfortabeler bij.
Met dik genoeg isolatie voel je geen koude plekken meer op de muur. Dit maakt elke kamer in huis fijner om in te zijn. Ook gaat je huis minder snel kapot door vocht of schimmel. Dat is gezonder voor jou en je familie.
Terugverdientijd en premies
Je bespaart geld met gevelisolatie omdat je minder moet stoken. Hoe snel je je geld terugverdient, hangt af van hoeveel je nu aan energie betaalt en hoe dik je isoleert. Vaak verdien je de kosten binnen een paar jaar terug.
Ook zijn er premies voor wie zijn gevel laat isoleren. Dit maakt het nog aantrekkelijker om in isolatie te investeren.
De overheid helpt soms met geld als je je huis beter isoleert. Voor gevelisolatie met rotswol kun je een premie krijgen. Dit helpt om de kosten van het isoleren lager te maken. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om die premies te krijgen.
Het is slim om dit uit te zoeken, want het kan je veel geld schelen.
Veelgestelde Vragen
1. Wat is de beste dikte voor gevelisolatie van mijn buitenmuur?
De ideale dikte voor gevelisolatie hangt af van het materiaal, maar vaak wordt minimaal 8 tot 10 cm aangeraden voor een goede isolatie.
2. Waarom is de dikte van de isolatie belangrijk?
Een goede dikte van je gevelisolatie helpt om warmte binnen te houden en energiekosten te besparen.
3. Verandert de dikte van dakisolatie ook hoe ik mijn gevel moet isoleren?
Ja, als je dak goed geïsoleerd is, kan dat invloed hebben op hoeveel isolatie je nodig hebt voor je gevel om je huis warm te houden.
4. Kan ik zelf bepalen hoe dik mijn gevelisolatie moet zijn?
Het is slim om een expert te vragen wat de beste dikte is voor jouw huis. Zij weten precies wat nodig is voor de beste isolatie.